Rokovoko. Una isla muy lejana hacia el oeste y el sur. No está marcada en ningún mapa: los sitios de verdad no lo están nunca. Hernan Melville.

sábado, 10 de junio de 2017

La pujada del lloguer empobrirà 150.000 famílies barcelonines en tres anys


ara.cat, Selena Soro, 06 de juny – En els pròxims tres anys, prop de 150.000 famílies barcelonines s’empobriran per l’augment de lloguers a la ciutat. És l’estimació que fa la plataforma BCN No Està en Venda, que ha fet un càlcul aproximat del nombre de contractes que finalitzaran el 2020 i que es veuran previsiblement afectats per l’increment de preus dels arrendaments.
Per reivindicar el dret a l’habitatge, BCN No Està en Venda ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d’una manifestació el proper dissabte a la tarda. La cita és a les 18 hores a plaça Universitat, i hi assistiran entitats veïnals de tota la ciutat, entre elles la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), una de les convocants. “Els fons d’inversió voltors estan espoliant la ciutat, juntament amb el turisme”, ha diagnosticat avui en roda de premsa el portaveu de la FAVB, Joan Magrinyà, que va fer una crida a “ocupar” els carrers per lluitar pel “dret inalienable a l’habitatge”.
Una de les entitats que participarà a la mobilització serà Fem Sant Antoni, formada per veïns d’un dels barris més castigats per l’augment dels lloguers. Segons explica un dels seus portaveus, Enric Bárcena, al voltant de 40.000 contractes de lloguer s’hauran de renovar a Barcelona aquest any, fet que suposarà un empobriment important per a moltes famílies, que veuran apujat el preu de la renda o es veuran obligades a mudar-se. “Només a Sant Antoni, 6.000 famílies es veuran empobrides els pròxims tres anys”, detalla Barcena, que lamenta que al barri tenen detectats 12 immobles afectats per la compra de fons voltor que els buiden de veïns. Joan Magrinyà, portaveu de la FAVB, afegeix que a tot Barcelona en tenen localitzats una setantena.
Fa unes setmanes, precisament, l’Ajuntament va anunciar la seva intenció de comprar un immoble al carrer Leiva 37 per evitar que un fons d’inversors n’expulsés els veïns. En aquella ocasió, la síndica de Barcelona va mostrar el seu suport als veïns i va plantejar que es reconegui per llei el dret de tanteig i retracte a tots els llogaters quan es produeixi la venda del seu habitatge, a més de limitar i controlar el preu del lloguer i ampliar la durada dels contractes.
El perquè dels alts preus
Com a “culpables” directes de l’atac al dret a l’habitatge, el portaveu de Fem Sant Antoni assenyala diversos factors: la manca d’habitatge públic, la llei d’arrendaments urbans (LAU) –que escurça a tres anys el termini dels contractes– i la manca de protecció davant els processos especulatius, en forma de fons voltors que compren habitatges sencers i els buiden de veïns. “Estem davant d’un problema habitacional que afecta també el teixit associatiu veïnal i afebleix de retruc tota la societat”, reflexiona Bárcena.
Irene Sabaté, portaveu del Sindicat de Llogaters, lamenta que el col·lectiu de llogaters és un dels més vulnerables de la ciutat, i per això va reivindicar la necessitat de sortir al carrer per “una societat més justa”. Sabaté va referir-se també al fenomen creixent dels “desplaçaments invisibles”, aquells processos d’expulsió que no surten a les estadístiques perquè “són famílies que assumeixen que no podran assumir una nova pujada del lloguer i marxen sense fer soroll”.
En els últims dos anys, els preus del lloguer a Barcelona han crescut un 9,13 % i l’escalada continua. Per metre quadrat, els preus més alts es troben a la Barceloneta (18,8 euros/m2) la Vila Olímpica del Poblenou (16,21 euros m/2) i Sarrià (15,94 m/2), segons dades d’Incasol. A principis de gener, els ajuntaments de Barcelona, Madrid i València van fer front comú per demanar a l’Estat que reguli els preus dels lloguers i perquè es modifiqui la Llei d’Arrendaments Urbans. “Aviat més ajuntaments se sumaran a aquesta petició, i farem una crida a altres ciutats per evitar que els nostres barris es buidin de veïns”, va assenyalar aleshores la tinent d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Des de la Generalitat, d’altra banda, es treballa des de principis d’any en un índex de referència dels preus, amb incentius als ajuntaments perquè apugin l’IBI a aquells que posin pisos a lloguer per sobre del preu recomanat, entre d’altres. De cara a la manifestació de dissabte, totes les entitats s’uniran sota un mateix lema:“Barcelona no està en venda”

Habitaclia.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario